Ketenaanpak Romafamilies met een meervoudige problematiek

In het Waasland kunnen diensten en voorzieningen een ketenaanpak opstarten rond de hulpverlening aan Roma met een meervoudige problematiek. Met de ketenaanpak organiseer je een gecoördineerd overleg tussen de Romacliënt / Romafamilie en meerdere hulpverleners om tot een positieve, integrale, gestructureerde en gecoördineerde hulpverlening te komen, waarbij participatie centraal staat. Heb je een cliënt die volgens jou in aanmerking komt voor de ketenaanpak, neem het draaiboek bij de hand. Dit draaiboek kwam er na een proefperiode van deze ketenaanpak. U leest hier het eindverslag van deze proefperiode.

Forum Roma Waasland

Meerdere Wase diensten en voorzieningen werken met en voor Roma. Het Agentschap Integratie en Inburgering /ODiCe brengt deze hulpverleners halfjaarlijks samen. De contactenlijst van deze diensten en voorzieningen kunt u hier raadplegen. Aarzel niet hen te contacteren met vragen over een cliënt of in functie van een betere samenwerking. Wilt u zelf ook deelnemen aan dit Forum Roma Waasland, contacteer dan Frank De Jonckheere.

Eindverslag en draaiboek Roma 't werkt

Het project Roma ’t Werkt sloot op 31 maart 2015 haar werking af. De doelstelling van het project was om een duurzame tewerkstelling te bereiken bij Roma-cliënten uit de OCMW’s van Beveren, Sint-Niklaas en Temse. Hierbij werd er een integrale aanpak gehanteerd waarbij er aandacht was voor de verschillende levensdomeinen. Het eindverslag is hier te raadplegen. Hierbij horen ook twee casussen die concreet beschrijven hoe complex sommige dossiers zijn. U kunt de casussen hier lezen: casus 1 en casus 2. Van het project Roma ’t Werkt werd er ook een draaiboek gemaakt.

 

Tsjechische Roma in Lokeren

In Lokeren wonen er sinds de jaren ’90 Tsjechische Roma. Zij dragen een verrassende geschiedenis met zich mee. Ze richtten na de Praagse Lente in 1968 de eerste onafhankelijke Roma-organisatie en gaven een forum aan meerdere Tsjechische Roma-artiesten. Tijdens de fluwelen revolutie in 1989 stonden ze samen met de legendarische Vaclav Havel op een podium voor honderdduizenden mensen te spreken.

Hun geschiedenis werd ter voorbereiding van een infoavond in oktober 2014 in een kleine publicatie gegoten. U kan deze hier downloaden. De familie werd ook geïnterviewd voor een artikel in DeStandaard weekendmagazine. Dit artikel kunt u hier nalezen.

 

Rapporten Midden- en Oost-Europese (Roma)migratie

De afgelopen maanden verschenen er een aantal rapporten over de Midden- en Oost-Europese (Roma)migratie. U kunt deze hier downloaden. (Omwille van problemen met de website kan u deze documenten nu nog niet downloaden. We proberen het probleem zo spoedig mogelijk te verhelpen)

Kosovaarse Roma in het Waasland

De meest besproken groep onder de allochtone gemeenschappen in Temse en Sint-Niklaas is ongetwijfeld de Roma-gemeenschap. ODiCe voerde naar aanleiding van 10 jaar beleid met Roma een uitgebreid onderzoek. Politici, sleutelfiguren en professionals uit de hulp- en dienstverlening en de Roma zelf werden bevraagd. Ook werden alle mogelijke initiatieven van en voor Roma van de voorbije 10 jaar opgelijst, besproken en gebundeld in een inventaris.

Op basis van de bevindingen stelde ODiCe, in samenwerking met de stad Sint-Niklaas, de stad Temse, onderwijsopbouwwerk Temse, VLOS, het Vlaams Minderhedencentrum en met de financiële steun van de provincie Oost-Vlaanderen en Welzijnszorg, een rapport samen met good practices en beleidsaanbevelingen.

Het volledige rapport en de inventaris kan u hier downloaden.

Download het onderzoeksrapport
Download de inventaris

 

© 2018 ODiCe VZW, alle rechten voorbehouden. | klachten | disclaimer | intranet | Ontworpen en ontwikkeld door movemedia.